فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال یکم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1388)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال یکم شماره 3 (پیاپی 4، پاییز 1388)

  • 240 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/08/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی کوکبی صفحه 1
  • زهیر حیاتی، طاهره جوکار صفحات 5-28
    هدف از این پژوهش بررسی عملکرد کتابخانه های دانشگاهی ایران در زمینه انتقال منابع مرجع الکترونیکی (انتقال نوآوری) به کاربران و همچنین آموزش آن ها در راستای بهره برداری از این منابع ارزشمند می باشد. پژوهش حاضر بررسی می نماید که از شیوه های مرسوم معرفی منابع به کاربران شامل ارسال نامه، برگزاری جلسات توجیهی، تهیه پوستر، تهیه راهنما، معرفی در محل میز مرجع، معرفی در محل میز امانت، معرفی در نشریات رسمی دانشگاه و معرفی در نشریات دانشجوئی با چه نسبت و ترکیبی استفاده می شود.هم چنین بررسی می شود که از شیوه های معمول آموزش شامل برگزاری جلسات آموزشی، اجرای آموزش همزمان، تهیه راهنماهای آموزشی و برگزاری بازیدهای آموزشی کدام ها و با چه نسبت و ترکیبی در کتابخانه های مورد پژوهش مورد استفاده قرار گرفته اند. علاوه بر این، میزان تهیه منابع مرجع چاپی نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: منابع مرجع الکترونیکی، منابع مرجع چاپی، شیوه های انتقال، شیوه های آموزش، کتابخانه های دانشگاهی، شیوه های آگاهی رسانی، انتقال نوآوری
  • عبدالحسین فرج پهلو، محسن شمس آزیه صفحات 29-60
    هدف این پژوهش ارزیابی کیفیت خدمات کتابخانه ی مرکزی دانشگاه شهید چمران با استفاده از مدل لیب کوال است، در این بررسی که 358 نفر از کاربران کتابخانه ی مرکزی دانشگاه شهید چمران درآن شرکت کردند، علاوه بر تحقیق اصلی، میزان دقت استفاده از آزمون «اندازه گیری مکرر» و «محدوده ی اختلاف مجاز» نیز مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. در رویکرد اول که با ابتکار پژوهشگران به کار گرفته شد، با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر، معناداری تفاوت بین سه سطح موجود در لیب کوال بررسی شد. همچنین با استفاده از روش محدوده ی اختلاف مجاز، تفاوت بین این سطوح مورد بررسی و بحث قرار گرفت و در پایان، نتایج حاصل از دو روش مذکور مقایسه گردید. نتایج حاصل از استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر نشان داد که کاربران، در مجموع، در سه مولفه ی لیب کوال کیفیت خدمات کتابخانه را منطبق با سطح حداقل انتظارات خود برآورد کردند، و بین سطح حداقل انتظارات کاربران و سطح دریافت کاربران از کیفیت خدمات کتابخانه تفاوت معنادار وجود نداشت. از سوی دیگر با انجام آزمون فرضیه ها در مورد تک تک مولفه های لیب کوال، پژوهشگران دریافتند که در دو مولفه ی «احساس کاربر از خدمت» و «کتابخانه به عنوان مکان»، بین سطح دریافت و سطح حداقل انتظارات کاربران از کیفیت خدمات تفاوت معنادار نیست؛ درحالی که در مولفه ی «کنترل اطلاعات» بین سطح دریافت و سطح حداقل انتظارات کاربران تفاوت معنادار است. همچنین، آزمون های اندازه گیری مکرر نشان داد بین سطح دریافت و سطح حداکثر انتظارات کاربران از کیفیت خدمات، در هر سه مولفه ی لیب کوال تفاوت معنادار وجود دارد. اما نتایج بررسی با استفاده از روش «محدوده های اختلاف مجاز» نشان داد که در تمامی مولفه های لیب کوال بین سطح حداقل وسطح دریافت و نیز بین سطح حداکثر انتظارات و سطح دریافت کاربران تفاوت وجود دارد. انجام این مطالعه نشان داد که اولا، بهره گیری از آزمون «اندازه گیری مکرر» می تواند دقت بررسی های کیفیت را افزایش دهد و در تصمیم گیری های مدیریتی در مورد خدمات کتابخانه ها نقش ارزنده ای داشته باشد. ثانیا، نتایج حاصل از آزمون اندازه-گیری مکرر گویای این است که ظاهرا کتابخانه ی مورد بررسی در مولفه ی «کنترل اطلاعات» ضعف بیشتری دارد و مدیریت کتابخانه باید در این خصوص تصمیمات لازم را اتخاذ کند و با برنامه ریزی، اقدامات لازم را به عمل آورد.
    کلیدواژگان: سنجش کیفیت، خدمات کتابخانه، لیب کوال، کتابخانه مرکزی، شهید چمران، دانشگاه
  • حسن کیانی خوزستانی، فروزان امیری صفحات 61-90
    آموزش کاربران کتابخانه های دانشگاهی تاریخچه ای بیشتر از یک قرن دارد. باوجودمطرح شدن آن دراوایل قرن نوزدهم و جدی تر شدن آن در کتابداری جدید در آمریکا در اواخراین قرن، پست کتابدار آموزشی به صورت رسمی، و بر اساس برنامه ریزی منظم از سال 1975، در آمریکا ایجاد شد. در ایران، می توان گفت آموزش کتابخانه ای از سه دهه پیش مورد توجه قرار گرفته اما اقدامی عملی برای اجرای این نوع آموزش در کتابخانه های دانشگاهی به صورت رسمی، مداوم و برنامه ریزی شده به عمل نیامده است. پژوهش حاضر با هدف تهیه و تنظیم شرح شغل پیشنهادی کتابدار آموزشی و تعیین جایگاه سازمانی آن در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تابع وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت گرفت. برای این کار نظرات مدیران کتابخانه های مرکزی مورد مطالعه، مسئولان بخش های اطلاع رسانی کامپیوتری،ومسئولان بخشهای مرجع(امانت) این کتابخانه ها (جمعا 126 نفر در 42 دانشگاه) درچارچوب یک بررسی پیمایشی وبا استفاده ازپرسشنامه جمع آوری شد. سپس داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار آماری 13 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آلفای کرونباخ محاسبه شده برای اعتبار پرسشنامه، 8633/0 می باشد که اعتبار بالایی را برای پرسشنامه این پژوهش نشان می دهد. از نتایج حاصل ازپ‍‍ژوهش حاضر، وظایف مورد انتظار، عوامل مهارت های شغلی و سایر مشخصات شغلی کتابداران آموزشی شناسایی، جایگاه سازمانی آنها مشخص، ووظایف مورد انتظار آنهادر قالب شرح شغلی مدون پیشنهاد گردیده است.
    کلیدواژگان: کتابدار آموزشی، شرح شغل، مهارت، مشخصات شغلی، کتابخانه مرکزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش کاربران، کتابخانه های مرکزی، کتابخانه های دانشگاهی
  • نجلا حریری، حسن اشرفی ریزی صفحات 91-112
    این پژوهش با هدف شناخت تفاوت های جنسیتی در رضایت شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی کشور انجام گرفته است. روش پژوهش پیمایشی تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. جامعه پژوهش شامل نمونه ای به تعداد 542 نفر از کتابداران کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد کتابخانه های عمومی کشور در مراکز استان هاست. بر اساس یافته های پژوهش میانگین رضایت شغلی زنان کتابدار (17/77) به نحو معنی داری کم تر از رضایت شغلی مردانی است که به حرفه کتابداری اشتغال دارند (52/80). در مورد ابعاد رضایت شغلی نیز یافته ها حاکی از این بود که رضایت شغلی زنان کتابدار بر حسب روابط متقابل کاری، ماهیت شغل و خودشکوفایی به نحو معنی داری کم تر از مردان است. از آن جا که کتابداری حرفه ای است که اکثریت شاغلان آن را زنان تشکیل می دهند، یافته های پژوهش حاضر مبنی بر اندک بودن رضایت شغلی زنان نسبت به مردان کتابدار، نکته حائز اهمیتی است که در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، جنسیت، تفاوت های جنسیتی، زنان کتابدار، کتابخانه های عمومی
  • امیر ریسمانباف صفحات 113-146
    در اغلب تعاریف معتبری که از علم اطلاعات در چهار دهه پیش ارایه شده، همواره تاکید بر بین رشته ای بودن این حوزه، یک رکن ثابت، محسوب می شده است. بدین معنا که علم اطلاعات در نقشه معرفت شناسی علوم بشر، حاصل آمیختن مباحث و موضوعات مطرح در علوم دیگری چون کتابداری، علوم رایانه، ارتباطات، زبان شناسی، روانشناسی و... است. پژوهشگر با روش دیالکتیکی (جدلی) و با طرح پرسشی مبنی بر اینکه مطالعات بین رشته ای اصولا واجد چه ویژگی هستند، پندار بین رشته ای بودن علم اطلاعات را به بازکاوی گذاشته است. یکی از نتایج این بحث دیالکتیکی آن است که موضوع/موضوعات اصلی و هویت بخش هر رشته علمی (و نه صرفا روش ها و نظریه های علمی متداول در آن)، تعیین کننده رویکرد پژوهشی حاکم در آن رشته است. بدین سان، از آنجا که رشته ای مانند «بیوشیمی» دارای دو موضوع اصلی «زیست شناسی» و «شیمی» است، خود وابسته به دو حوزه علمی «زیست شناسی» و «شیمی» بوده و ماهیت بین-رشته ای بودن آن مسجل است. ولی موضوع اصلی علم اطلاعات، یعنی تحقیق درباره اطلاعات و فرآیندهای اطلاعاتی، موضوع اصلی هیچ رشته علمی دیگری نیست و فقط در علم اطلاعات، مسبوق به سابقه است. نگارنده در این نوشتار، چهار عامل را در تداول و فراگیری پندار بین رشته ای بودن علم اطلاعات برشمرده است: 1- به دست دادن عمده داده های خام در پژوهش های متخصصان علم اطلاعات (نظیر مدارک اطلاعاتی) توسط دانشمندان و متخصصان علوم دیگر؛ 2- بهره مندی دانشمندان و متخصصان علوم دیگر از عمده خدمات حاصل از پژوهش های متخصصان علم اطلاعات (نظیر سازماندهی اطلاعات و خدمات مرجع)؛ 3- نفوذ و استیلای بی چون و چرای نظریه ها و روش های علمی متداول در رشته های علمی دیگر در حوزه علم اطلاعات؛ 4- قابلیت متصور بودن پیوند منطقی میان علم اطلاعات و همه علوم بشر و شاخه های فرعی آن، نظیر کتابداری پزشکی، کتابداری فنی و مهندسی، کتابداری حقوق و... این در حالی است که با استناد به احتجاجات آورده شده در این بحث دیالکتیکی، هیچ یک از عوامل پیش گفته، توجیه کننده بین رشته ای بودن علم اطلاعات و حتی برخی از منشعبات آن (نظیر گونه های مختلف کتابداری، اعم از کتابداری پزشکی، کتابداری فنی و مهندسی و...) نبوده و این امری است که باید در تعاریف و تعین های نظری درباره این رشته علمی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعات بین رشته ای، علوم بین رشته ای، فرارشته ای، ابررشته، چند رشته ای، مطالعات تلفیقی، علم اطلاعات، گرایش های مختلف علوم کتابداری و اطلاعات
  • محمد امین عرفان منش، فرشته دیده گاه صفحات 147-176
    در مقاله حاضر وب سایت دانشگاه های علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور مورد بررسی قرار گرفته است. 41 وب سایت مورد نظر با استفاده از سیاهه وارسی متشکل از 60 عامل، از دیدگاه ظاهری مورد بررسی قرار گرفته اند. در مرحله بعد تعداد صفحات نمایه شده از هر وب سایت، تعداد کل پیوندها، پیوندهای دریافتی، خود پیوندی ها، ضریب تاثیر کل و ضریب تاثیر دریافتی این وب سایت ها به منظور ارزیابی میزان رویت و میزان تاثیرگذاری آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین میزان بازدید از وب سایت های مورد بررسی و عواملی مانند رتبه ترافیک در ایران و جهان، درصد کاربران وب که سایت های مورد نظر را مرور کرده اند، متوسط صفحات مرور شده توسط کاربران و میزان مرور از داخل و خارج از کشور، بر اساس سایت الکسا استخراج و بررسی شده است.
    کلیدواژگان: وب سنجی، تحلیل پیوندها، پیوندهای دریافتی، هم پیوندی ها، ضریب تاثیرگذاری، رتبه ترافیک
  • نقد و بررسی
  • امین زارع صفحات 179-194
    نظریه سیبرنتیکی اطلاعات که توسط عباس حری در کتاب «درآمدی بر اطلاع شناسی» به عنوان نظریه ای مستقل و هم عرض با دیگر نظریات نظیر «نظریه ریاضی اطلاعات»، «نظریه معناشناختی اطلاعات» و «نظریه کوانتومی اطلاعات» آمده است، این امر را به ذهن متبادر می سازد که نگارنده کتاب یاد شده برای نظریه سیبرنتیکی اطلاعات هویتی مستقل قائل است. این در حالی است که سیبرنتیک نه به ماهیت و چیستی اطلاعات، بلکه به آثار و ویژگی های آن توجه دارد و به نظر می رسد رویکرد سیبرنتیکی به مقوله اطلاعات، دنباله روی پارادایم ریاضی شانونی است و بعید است که بتوان آن را نظریه اطلاعاتی مستقلی دانست.
    کلیدواژگان: اطلاعات، نظریه اطلاعات، سیبرنتیک، اطلاع شناسی، عباس حری
  • گزارش پژوهش
  • فرشته نوروزی، جمیله جهانی صفحات 197-226
    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان رضایت دانشجویان تحصیلات تکمیلی از خدمات ارائه شده در کتابخانه دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد طراحی شده است. این پژوهش می تواند کمک موثری در زمینه ارزیابی خدمات کتابخانه ای، یافتن کمبود ها و نارسایی ها و ارائه پیشنهاد برای بهبود کیفیت خدمات کتابخانه ای قلمداد شود. روش پژوهش پیمایشی و از نوع توصیفی است و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. در این پژوهش، جنبه های مختلف خدمات کتابخانه ای از جمله غنی و روزآمد بودن مجموعه، رفتار و توان کتابداران، امکانات فیزیکی و رفاهی، قوانین و مقررات کتابخانه و مهمترین دلایل نارضایتی مراجعان از خدمات این کتابخانه بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان داد دانشجویان تا حد زیادی از امکانات فیزیکی و رفاهی کتابخانه، تسلط کتابداران به مجموعه، و قوانین و مقررات کتابخانه رضایت داشته اند؛ اما از کیفیت روزآمدی منابع (فارسی و لاتین) ناراضی بوده اند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، کتابخانه دانشکده پرستاری و مامایی مشهد، خدمات کتابخانه ای
  • چکیده های انگلیسی
    صفحات 229-238
|
  • Zouhayr Hayati, Tahereh Jowkar Pages 5-28
    The aim of the present research is to study the Iranian university libraries performance concerning introduction of electronic reference sources to, and also instructing, library users on utilizing these valuable reference sources. The present research surveys on the proportions and synthesis by which the current methods of introducing reference sources to users including: sending letters, setting up introduction sessions, preparation of posters, preparation of instructional manuals, introduction at reference desk, introduction at circulation desk, introduction in university’s official publications, and introduction in students’ publications have been utilized. The proportion and synthesis of the current methods of instruction such as setting up instructional sessions, performing simultaneous instruction, preparing instructional manuals, and providing instructional tours in libraries studied have also been surveyed. The extent to which printed reference sources have been provided has also been studied.
    Keywords: electronic reference sources, printed reference sources, introduction methods, instructional methods, university libraries, awareness methods, innovation introduction
  • Abdolhossein Farajpahlou, Mohsen Shams Ejieh Pages 29-60
    The purpose of the present research is to evaluate the quality of Shahid Chamran University (SCU) central library services using the LibQual model. 358 SCU library users participated in the survey in which the degree of precision of “repeated measure” and “zone of tolerance” were also examined and compared initiatively by the researchers in addition to the main research problem. The results of the repeated measure test indicated that users in general, evaluated the quality of library services in the three LibQual indices as minimum, and there was no significant difference between users’ minimum level of expectations and received level of services in terms of service quality. Testing hypotheses for LibQual single indices indicated that in the two indices of “user’s perception of service” and “library as a place”, the difference between minimum level of expectations and received level the difference was not significant; while in “information control” index, there was a significant difference between minimum level of expectations and received level. Also, repeated measure tests indicated that there was a significant difference between minimum level of expectations and received level in three LibQual indices. The results of the study of “zone of tolerance” illustrated, however, that there was difference between minimum level of expectations and received level as well as maximum level of expectations and received level in all LibQual indices. Results of the study revealed that applying “repeated measure” test can increase the precision of quality studies, and play an important role in managerial decisions concerning library services. The same results also indicated that the library studied is not strong in “information control” as well.
    Keywords: quality measurement, library services, LibQual, Central Library, Shahid Chamran University
  • Hassan Kiani, Foroozan Amiri Pages 61-90
    Although library instruction passed through expand and profound revolution in necessity, content and methods of instruction during the last century, the position of Education Librarian for carrying out the formal, current and regular design and programming of library instruction programs within libraries, emerged around 1975 in the United States of America. In Iran, library education and instruction has been considered as a necessity in the past three decades, however, there no serious practical efforts has been made for carrying out formal, and regular library instruction programs in libraries. The present study focuses on identification of efficient factors compose the job description of the Education Librarian within the realm of a central library in universities affiliated to the Iranian Ministry of Health, Treatment and Medical Education. The study surveyed the views of a total of 126 library managers, heads of Information Services, and head librarians in Circulation and Reference Services in 42 universities under study. The data were collected through questionnaire and analyzed by SPSS 13. Calculation of Cronbach’s Alpha being 0.8633 approved the reliability of the questionnaire. Analysis of the collected data suggested the expected duties, skills, organizational place, and other required conditions to be included in job description of the Education librarian, based on the research findings.
    Keywords: Education Librarian, Job Description, Organization, Duties, Skills, Factors, Academic Libraries, Central Libraries, Ministry of Health, Treatment, Medical Education, Iran
  • Nadjla Hariri , Hasan Ashrafi Rizi Pages 91-112
    The purpose of this research was the study of gender differences in job satisfaction of public librarians under the authority of Iran Public Libraries Foundation in capital cities of provinces in Iran. Survey method was applied in this research and the data were gathered using a questionnaire. The research sample consisted of 542 librarians of the public libraries under study. According to the findings, the mean value of job satisfaction for the female librarians (77/17) was significantly lower than that for the male librarians (80/52). Regarding the dimensions, the mean values of job satisfaction for female librarians as measured by human relations, the work itself and self actualization were also significantly lower than those for the male librarians. As librarianship being a profession that the majority of its occupants are women, lower job satisfaction of the female librarians tends to be an important issue that has been discussed in the final part of the article.
    Keywords: Public Librarians, Job satisfaction, Gender differences, female, male, public libraries
  • Amir Rismanbaf Pages 113-146
    In most authentic definitions concerning Information Science in the last four decades, emphasis on the interdisciplinarity of that area has always been a firm basis upon which Information Science is the outcome of mixing issues in disciplines such as librarianship, computer sciences, communications, linguistics, psychology, etc. in the epistemological map of human sciences. The researcher, applying dialectic method, and asking a question: what are the characteristics of interdisciplinary sciences, investigates the interdisciplinarity of information science Among the results of this dialectic method is that the main and identifying subject(s) in every scientific discipline (not simply its current scientific methodologies and theories) are the designating research approaches governing that discipline. Accordingly, since a discipline such as biochemistry, pertains to both biology and chemistry, is normally dependent on the two disciplines and thus its interdisciplinary nature is evident. However, in analogy, the main subject of information science which is the study of information and information processes, is not the main subject of any other scientific discipline and is only observed in information science. The researcher has enumerated four factors affecting the notion of interdisciplinarity of information science in the present paper. Based on the arguments made, one can conclude that none of the factors can justify the interdisciplinarity of information science and even its branches. This is to be considered in theoretical definitions concerning this scientific discipline.
    Keywords: Information Science, Interdisciplinarity, Interdisciplinary Studies, Interdisciplinary Sciences, Meta discipline, Multidisciplinary, Mixed Studies, Trends
  • Mohammad Amin Erfanmanesh, Fereshteh Didgah Pages 147-176
    The websites of Iranian medical universities under Ministry of Health, Treatment, and Medical Education have been studied in the present paper. 41 websites have been studied structurally using a checklist containing 60 items. Number of pages indexed from each website, total number of links, received links, self-links, total impact factor, and individual impact factor of those websites were studied in order to assess their visibility and impact. Number of visits to the websites under study was also studied and factors such as traffic rank at national and universal levels, percentage of web users browsing the designated websites, average number of pages browsed by users, and their browse rate both in Iran and abroad, were extracted from Alexa site and analyzed.
    Keywords: webometrics, links analysis, in, links, co, links, impact factor, traffic rate
  • Amin Zare Pages 179-194
    Cybernetic theory of information as is introduced by Abbas Horri in the book entitled Daramadi Bar Etela Shenasi (An Introduction to Informology) is considered to be an independent theory and in parallel with other theories such as “Mathematical theory of information”, “Semantic theory of information”, and “Quantum theory of information”. Cybernetic theory of information has been treated as having an independent identity. However, cybernetics discusses effects and features of information rather than its identity. Therefore, probably, cybernetic approach to information is following the Shannonian mathematical paradigm of information.
    Keywords: Information, Information Theory, Cybernetics, Informology, Abbas Horri
  • Fereshteh Nouroozi, Jamileh Jahani Pages 197-226
    The purpose of the present study is to evaluate the users’ satisfaction with services provided in the library of the Faculty of Nursing and Midwifery in the Mashhad University of Medical Sciences. Results of the present survey can be of great help to the university and the faculty authorities in evaluating library services, identifying probable deficiencies and suggesting the ways in which the quality of library services can be improved in backing up of the educational and research programs of the university. Various aspects of library services are analyzed, including the collection’s richness and up datedness, librarians’ behavior and capability, librarians’ mastery of the collection, library rules and regulations and the most important reasons of dissatisfaction with library services, if any. Results showed that respondents were highly satisfied with physical and welfare facilities of the library, librarians’ mastery of the collection, and library rules and regulations; however, they were not satisfied with up datedness of Persian and foreign sources of information.
    Keywords: User satisfaction, Graduate students, Library of Nursing, Midwifery, Mashhad University of Medical Sciences, Library Services